Veilige en integere sjoelsport:
Iedereen moet een leven lang kunnen genieten van sport. Daarom zetten wij als sjoelbond samen met onze verenigingen in op een veilige en integere sportomgeving. Onder integriteit verstaan wij het volgende:
Integriteit is het handelen naar geldende normen en waarden waarmee een open, eerlijke en transparante sport wordt gewaarborgd door de ANS en haar verenigingen.
Wij bundelen samen onze krachten om gewenst gedrag te stimuleren en integriteitsschendingen in en rondom de sjoelsport tegen te gaan. We verwijzen hiervoor ook naar ons ‘Beleid integriteit, discriminatie en inclusie’ zoals opgenomen op onze website.
Bestuurders en begeleiders voldoen door het doen van een melding bij het Meldpunt Integriteit aan hun meldplicht waaronder wij verstaan:
Zodra iemand uit het bestuur van een vereniging of bond vermoedens heeft van een situatie waarin sprake is/is geweest van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, is hij of zij verplicht dit bij de bond te melden. Wanneer begeleiders iets weten, zijn zij verplicht dit te melden bij het bestuur van de vereniging.
Reguliere leden hebben een meldverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat als er een vermoeden is van seksuele intimidatie of seksueel misbruik, er melding aan het bestuur moet worden gedaan tenzij dit niet verwacht kan worden van iemand.
Code Goed Sportbestuur:
De samenleving moet erop kunnen vertrouwen dat sporten veilig en gezond is. Dat Fair Play vanzelfsprekend is. Dat de sport open, inclusief en integer is. Met als uitgangspunt sportplezier voor iedereen. En dat begint met een goed functionerend bestuur door verenigingen dat stabiliteit, vertrouwen en rust geeft.
De Code Goed Sportbestuur helpt je als vereniging in de volgende stap naar nog beter bestuur. Aan de hand van de vier essentiële principes verantwoordelijkheid, democratie, maatschappij en transparantie geven verenigingen via deze code invulling aan sterke en bewuste besturen met een heldere koers.
Kijk hier voor meer informatie over de Code Goed Sportbestuur.
Basiseisen 4 v’s voor veiligheid:
Sjoelen moet voor iedereen prettig, plezierig en veilig zijn. Dat begint bij een goede basis. De 4 v’s helpen hierbij. Verenigingen die voldoen aan de 4 v’s voor veiligheid hebben een goed fundament voor een sociaal veilige en integere sportomgeving.
1. Invoeren verenigingsbrede gedragscode
Goede afspraken geven duidelijkheid over de omgangsnormen en regels binnen je vereniging. Een gedragscode geeft hier concreet richting aan en is dus een belangrijk onderdeel van het beleid rondom gewenst en ongewenst gedrag. Lees hier hoe je als bestuur van een vereniging de gedragscode van NOS*NSF kunt gebruiken en daar eigen gedragsregels aan toe kunt voegen. Ook wordt het belang van intern draagvlak creëren en het belang van heldere en duidelijke communicatie over de regels naar je leden toegelicht.
2. Aanstellen vertrouwenscontactpersoon
Wij adviseren verenigingen om minimaal één vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan te stellen. Bij voorkeur worden er twee aangesteld, waarbij genderdiversiteit wordt nagestreefd.
De VCP is binnen de vereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met integriteitsschendingen en hier met iemand over wil praten. De VCP helpt melders op weg naar hulp, maar zet ook een preventief verenigingsbeleid op.
Uitgebreide informatie over de rol en ondersteuning van een VCP vind je op deze site. De informatie is interessant voor zowel de (beginnende) VCP als voor bestuurders.
3. Aanvragen Verklaring Omtrent Gedrag
Wij raden al onze verenigingen ten zeerste aan om nieuwe (vrijwillige) functionarissen altijd te screenen. Hiermee voorkom je mogelijke risico’s voor sporters en andere betrokkenen. Als vereniging screen je door referenties op te vragen en een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) verplicht te stellen.
Als ANS stellen wij een voorbeeld voor onze verenigingen: binnen onze eigen organisatie zijn al onze vrijwilligers verplicht om een VOG te overleggen, die bovendien niet ouder dan 3 jaar mag zijn.
Een VOG is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitvoeren van een bepaalde taak of functie. Als vereniging kan je een gratis VOG aanvragen voor vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen via de regeling gratis VOG. Meer informatie over hoe je als vereniging aan de slag gaat met je VOG-beleid en hoe gebruik te maken van de Regeling Gratis VOG vind je hier. We moedigen al onze verenigingen aan dit te implementeren.
4. Vakkundig geschoolde trainer-coaches
Trainers en coaches hebben een belangrijke rol bij het herkennen en voorkomen van integriteitsschendingen. Zij kunnen positief gedrag stimuleren en negatief gedrag voorkomen of bespreken. Het is belangrijk dat trainers en coaches weten hoe zij invulling aan deze rol kunnen geven. Dat kan met een cursus, opleiding of e-learning waarin aandacht is voor pedagogiek en integriteit. Als vereniging kan je er zorg voor dragen dat trainers en coaches over deze kennis beschikken door hen aan te moedigen een cursus of opleiding te volgen. Dat helpt niet alleen mee aan een sociaal veilige sportomgeving voor leden, maar zorgt ook voor meer sportplezier en leukere trainingen.
Opvolging integriteitsschendingen:
Binnen de (sjoel)sport zijn er diverse routes om signalen waarbij mogelijk sprake is van een integriteitsschending te duiden en op te volgen. Ook kunnen verschillende routes naast elkaar worden gebruikt. Een van de routes is het tuchtrecht.
Integriteitsschendingen kunnen via het tuchtrecht worden vervolgd. Het merendeel van de integriteitsschendingen kan echter op verenigingsniveau worden opgepakt, eventueel met ondersteuning van het bondsbureau en/of het Centrum Veilige Sport Nederland. Daarnaast kan het zijn dat de gedragingen zo ernstig zijn dat deze via het strafrecht kunnen worden vervolgd.
De tuchtrechtelijke behandeling van doping- en matchfixingzaken hebben wij als ANS ondergebracht bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR). Deze zaken zijn erg complex van aard en het ISR is specialist op deze gebieden. Hiermee zijn alle reglementen van het ISR van toepassing op de leden van de ANS. Deze reglementen vind je op de website van het ISR.
- Klik hier voor de reglementen die van toepassing zijn voor het onderwerp algemeen tuchtrecht.
- Klik hier voor de reglementen die van toepassing zijn voor het onderwerp doping.
- Klik hier voor de reglementen die van toepassing zijn voor het onderwerp seksuele intimidatie.
- Klik hier voor de reglementen die van toepassing zijn voor het onderwerp matchfixing.
Vertrouwenscontactpersoon:
Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging of bond om preventieve maatregelen te nemen.
De vertrouwenscontactpersoon zal niet zelf inhoudelijk de klachten behandelen, maar je de weg naar een goede oplossing proberen aan te geven. De vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Hij/zij kan je informeren over de procedures en mogelijke vervolgstappen of je doorverwijzen naar een gespecialiseerde vertrouwenspersoon van het Centrum Veilige Sport van NOC*NSF, welke getraind zijn om de inhoudelijke begeleiding te geven. In een vertrouwelijk gesprek helpen zij je bij het doen van je verhaal. Bijvoorbeeld over zaken als doping, matchfixing, seksuele intimidatie en misbruik.
Voor alle leden van de ANS en andere betrokkenen is een vertrouwenscontactpersoon bereikbaar. Je kunt contact met deze persoon opnemen over persoonlijke dilemma’s, vervelende ervaringen of andere afwijkingen van de omgangsregels, waarden en normen in onze sporten. Ook kun je bij deze persoon terecht om overtredingen op het gebied van doping, matchfixing en seksuele intimidatie te melden. Gesprekken met een vertrouwenscontactpersoon zijn altijd vertrouwelijk. De contactgegevens van de vertrouwenscontactpersonen van de ANS staan hieronder.
Vertrouwenspersoon ANS:
Dennis Eijke
dennis.eijke@sjoelsport.nl
06-11292497