Nieuwsbrief september 2024

NieuwsbriefNieuwsbrief

 

In de maand september zijn er een aantal ontwikkelingen geweest welke wij graag met jullie delen. In deze nieuwsbrief gaan wij op de volgende onderdelen:

  • Terugkoppeling evaluatie seizoen 2023 – 2024
  • Bondsraad seizoen 2023 – 2024
  • Contributies en inschrijfgelden seizoen 2024 – 2025
  • Algemene Nederlandse Sjoelbond stapt over naar een nieuwe ledenadministratie
  • Wedstrijdreglement aangepast
  • Inschrijvingen voor het NK Teams gaan hard!

Hebben jullie nog andere vragen? Stel ze dan gerust aan het bondsbureau. We proberen je vraag zo snel mogelijk te beantwoorden maar soms kan het even duren omdat we helaas onderbezet zijn.

 


Terugkoppeling evaluatie seizoen 2023 – 2024

Zoals wellicht betekend heeft in de afgelopen weken de evaluatie plaatsgevonden van het seizoen 2023 – 2024. Daarbij heeft het bondsbureau de volgende vragen gesteld aan de leden:

  • Hoe bevalt het nieuwe sjoelmateriaal?
  • Hoe om te gaan met de gemiddelden zoals deze afgelopen seizoen zijn gegooid en de daarbij horende klasse-indeling?
  • Welke verbeteringen zouden we nog meer door moeten voeren?
  • Andere zaken?

 

Vanuit de leden zijn verschillende voorstellen en ideeën gekomen welke het bondsbestuur allemaal heeft gewogen en op basis daarvan voorstellen heeft geformuleerd. Vervolgens heeft het bondsbestuur de voorgenomen besluiten gedeeld met de leden die deel hebben genomen aan de evaluatie om vast te stellen dat de voorgenomen besluiten breed gedragen worden.
De volgende besluitpunten zijn genomen door het bondsbestuur:

  1. Het sjoelmateriaal zoals deze geïntroduceerd is in het seizoen 2023 – 2024 zal worden gehandhaafd. Het bondsbestuur heeft waargenomen dat een (grote) meerderheid van de leden tevreden is met het nieuwe sjoelmateriaal.
  2. Het ANS gemiddelde voor het seizoen 2024 – 2025 te baseren op de series van het NK Teams en de series van de twee landelijke selectiewedstrijden uit het seizoen 2023 – 2024. Bekerwedstrijden worden niet meegenomen in de bepaling van het gemiddelde omdat deze op significant ander sjoelmateriaal wordt gespeeld en significant lagere gemiddelden als gevolg hebben.
  3. Leden die geen 40 bakken hebben gegooid tijdens het NK Teams en/of de landelijke selectiewedstrijden in het seizoen 2023 – 2024 een gemiddelde krijgen van 0,00 en daarmee uitkomen in de X-klasse. De reden hiervan is dat op het nieuwe materiaal significant hogere scores worden gegooid. X-leden hebben wel de mogelijkheid zich op eigen verzoek te laten plaatsen in de Hoofdklasse Dames A of Hoofdklasse Heren A.
  4. Voor het komende seizoen ook de bepaling van de gemiddelde op dezelfde wijze te laten plaatsvinden als in het seizoen 2023 – 2024. Indien een speler in het nieuwe seizoen geen 40 bakken gooit tijdens het NK Teams en/of landelijke selectiewedstrijden dan blijft dit gemiddelde na het seizoen nog twee seizoen staan. Een gemiddelde dat in seizoen 2023 – 2024 is behaald is geldig tot en met het seizoen 2027 – 2028.
  5. De klassegrenzen voor het spelsysteem libre aan te passen met ingang van het seizoen 2024 – 2025. De nieuwe klassegrenzen zijn opgenomen in het wedstrijdreglement
  6. De klassegrenzen voor het spelsysteem 20-2 aan te passen met ingang van het seizoen 2024 – 2025. De nieuwe klassegrenzen zijn opgenomen in het wedstrijdreglement
  7. De klassegrenzen voor het spelsysteem koppelen aan te passen met ingang van het seizoen 2024 – 2025. De nieuwe klassegrenzen zijn opgenomen in het wedstrijdreglement.
  8. De klassegrenzen voor het spelsysteem teams aan te passen met ingang van het seizoen 2024 – 2025. De nieuwe klassegrenzen zijn opgenomen in het wedstrijdreglement
  9. De klassegrenzen voor het open toernooi bij het NK Individueel aan te passen met ingang van het seizoen 2024 – 2025. De nieuwe klassegrenzen zijn opgenomen in het wedstrijdreglement
  10. De bekerwedstrijden te laten spelen op het materiaal dat beschikbaar is op de locatie. Daarmee blijft de situatie hetzelfde als in seizoen 2023 – 2024. De bekercommissie zal met de bekerspelers in het seizoen 2024 – 2025 evalueren of het wenselijk is hier verandering in te brengen.
  11. Een “technische commissie” in te stellen die het materiaal evalueert en onderzoek doet naar opties om moeilijkheidsgraden toe te voegen aan het sjoelen. Dit onderzoek is open voor gedachtenuitwisseling maar kan zijn:
    1. Het uitbouwen van de top/breedte sport
    2. Het spelen met “oude schijven’
    3. Het spelen met “oude bakken”
    4. Het spelen van minder onderbeurten
    5. Etc.Een onderdeel van de commissie zou ook kunnen zijn het bedenken van nieuwe spelvormen en onderhoud. Leden wordt gevraagd zicht hiervoor aan te melden.
  12. De sjoelbakken vanaf komend seizoen weer te gaan “poederen” met aardappelzetmeel.
  13. Nagaan in hoeverre de ANS vereniging kan ondersteunen met de aanschaf van nieuw sjoelmateriaal bijvoorbeeld door middel van een huurkoop-constructie.
  14. Het wedstrijdreglement conform bovenstaande aan te passen.

Bondsraad seizoen 2023 – 2024

Op 20 september 2024 heeft de jaarlijkse bondsraad weer plaatsgevonden. Daarbij zijn diverse punten besproken. De agenda, notulen en bijbehorende documenten zijn op de website van de ANS geplaatst.

Voor inhoudelijke vragen kunnen jullie terecht bij het bondsbureau.

 


Contributies en inschrijfgelden seizoen 2024 – 2025

Op 20 september 2024 heeft de bondsraad de contributies en inschrijfgelden voor het seizoen 2024 – 2025 vastgesteld. Hieronder zijn de contributies en inschrijfgelden voor het seizoen 2024 – 2025 opgenomen:


Algemene Nederlandse Sjoelbond stapt over naar een nieuwe ledenadministratie

De Algemene Nederlandse Sjoelbond heeft besloten gebruik te gaan maken van de ledenadministratie van Nederland Sport. Met de ledenadministratie van Nederland Sport krijgen we de mogelijkheid om onze ledenadministratie te moderniseren en toekomstbestendig te maken. Daarnaast zorgt de ledenadministratie van Nederland Sport ervoor dat leden en verenigingen realtime inzicht hebben in hun gegeven via een online portaal. Daarnaast is het mogelijk mutaties zelfstandig door te voeren.

Als bond gaat we begin oktober starten met de implementatie hiervan. Jullie worden hier verder over geïnformeerd.

 


Wedstrijdreglement aangepast

Als gevolg van de genomen besluiten is het wedstrijdreglement aangepast. De aangepaste versie van het wedstrijdreglement is opgenomen op onze website: Regelementen en protocollen – Algemene Nederlandse Sjoelbond (sjoelsport.nl)

 


Inschrijvingen voor het NK Teams gaan hard!

De inschrijvingen voor het NK Teams stromen binnen. Op het moment van schrijven hebben zich al 34 teams ingeschreven! Er is in principe plaats voor 40 teams op het Nederlands Kampioenschap. Het advies is dan ook op je snel in te schrijven!

Wist je dat:

  • De series van het NK Teams meetellen voor de kwalificatie van het NK Individueel en de bepaling van je individuele gemiddelde?
  • Je sinds dit jaar ook individueel mee kan doen als je geen team hebt? Je series tellen dan mee voor de kwalificatie van het NK Individueel
  • Het soms even kan duren voordat je inschrijving bevestigd wordt? Dit komt doordat het bondsbestuur door de weeks minder tijd. We vragen hiervoor jullie geduld.

We hopen velen van jullie te zien op het NK Teams om er een mooie dag van te maken!


­
2022_Sjoelbond_Bestuur_2
Welkom sjoeler en sjoelverenigingen!

Sluit je aan en doe mee!

Word Lid!