WK 2023 – 31 augustus tot en met 2 september 2023

Tussenstanden / Eindstanden WK 2023 (Standings WC 2023):

Uitslagen WK Teams / Results WC Teams:

Verslag van het WK nog eens op je gemak terug kijken? Dat kan, klik hier

Bron: De Gelderlander 26 augustus 2023

Hoe Beneden-Leeuwen het WK Sjoelen binnensleepte: ‘Lang over gediscussieerd’

Beneden-Leeuwen (6560 inwoners) heeft een internationaal sporttoernooi binnengehaald: het WK Sjoelen. Dat dit kampioenschap in Beneden-Leeuwen wordt gehouden, is bepaald niet vanzelfsprekend. Om het toernooi binnen te slepen, moest de Eerste Maas en Waalse Sjoel Vereniging (EMWSV) een beter bidbook presenteren dan de concurrent: De Brikkenmikkers uit Klazienaveen.

Het is een langverwacht toernooi, het WK Sjoelen dit jaar. Dat Nederland, een van de toplanden in de wereld van het sjoelen, het internationale toernooi mocht organiseren, was al in 2019 bekend. Door de uitbraak van de coronapandemie werd het uitgesteld en uitgesteld.

Dat betekent dat inmiddels alweer vier jaar geleden die ene belangrijke vraag werd gesteld: welke speelsteden hebben belangstelling om het WK te organiseren?

Geduchte concurrent

De Algemene Nederlandse Sjoelbond (ANS) legde de vraag open op tafel: wie had interesse? Er hoorden wel wat criteria bij, zegt Jos Mulder, de voorzitter van de ANS. Uitgebreide informatie over de locatie en de accommodatie bijvoorbeeld, de overnachtingsmogelijkheden voor Nederlandse en internationale spelers en maaltijden voor de gasten. ,,Ook niet onbelangrijk: hoe pak je de PR aan van het WK.”

Het organise­ren van zo’n toernooi heeft veel voeten in de aarde. Ik heb tegen John en Tim gezegd, onderschat het niet.

Jos Mulder, Voorzitter Sjoelbond

De sjoelwereld is overzichtelijk, er zijn zo’n veertig sjoelverenigingen in Nederland. Al snel bleven twee sterke kandidaten over. Natuurlijk de Eerste Maas en Waalse Sjoel Vereniging (EMWSV), een regionaal sterk verankerde vereniging met een rijke traditie in het sjoelen. Maar de concurrentie was geducht: ook De Brikkenmikkers uit Klazienaveen had een bod uitgebracht. De vereniging had bovendien een accommodatie met aanzien in de aanbieding: het stadion van voetbalclub FC Emmen.

Toch koos het bestuur van de ANS voor MFA De Rosmolen in Beneden-Leeuwen. Unaniem.

Deelnemende landen WK 2023

Lang gediscussieerd

,,We kregen twee bidbooks binnen. Die zagen er beide goed uit. Het bestuur heeft lang gediscussieerd”, zegt Jos Mulder. ,,Het belangrijkste argument om voor Beneden-Leeuwen te kiezen was dat het dorp centraler ligt in Nederland.”

Maar er was meer. Ook schreef Beneden-Leeuwen de activiteiten op het toernooi wat meer uit. ,,Er was ook een nadrukkelijkere rol voor de ANS weggelegd. Wij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor het toernooi.”

De gemeente West Maas en Waal droeg een steentje bij met advies over communicatie en ze zorgde er voor dat er in de gemeenteberichten en lokale krant aandacht aan het toernooi werd besteed, vertelt een woordvoerder. Bovendien kwam er donderdag een cheque, EMWSV kreeg 2.500 euro.

Het is voor de bond goed om direct betrokken te zijn en samen te werken met de Lauwenaren. John Snaphaan en Tim van Sommeren zijn twee van de vele vrijwilligers die het WK organiseren. ,,Het organiseren van zo’n toernooi heeft veel voeten in de aarde. Ik heb tegen John en Tim gezegd: onderschat het niet.”

Volg WK Sjoelen op de voet via livestream

Het WK Sjoelen is te volgen via een livestream, die vanuit de zaal wordt verzorgd door een tv-presentator en een analist.

Komende donderdag om 14.00 is de officieuze opening van het wereldkampioenschap. Daarna wordt ondermeer een koppeltoernooi afgewerkt.
Op vrijdag vindt om 10.00 uur de officiële aftrap plaats, een uur later vliegen de eerste beukenhouten schijven over de tafels. Om 17.00 uur start de voorronde voor teams.
Zaterdag zoemen de camera’s vanaf 09.30 uur. Vanaf dat moment nemen de 128 individuele spelers die zich hebben geplaatst voor het knock-out toernooi het tegen elkaar op. Wie alleen de finales wil zien, hoeft de livestream pas om 17.30 uur te starten. Dan begint de damesfinale. Vanaf 18.15 uur schuiven de twee beste heren hun stenen over tafel.
Kijktip Bij het volgen van sjoelwedstrijden is het aardig  te letten op de houding van de speler en de manier waarop die zich opstelt, zegt deelnemer en analist Eddie Pas. ,,Hoe staat hij of zij achter de bak? Rechtop, of licht gebogen? En gooit ie door het midden, of vanaf de kanten?”
De laatste jaren is er namelijk een nieuwe lichting sjoelers die vanaf de flanken schiet, zegt Pas. ,,Sommige spelers zijn daar extreem goed in, om de stenen er vanaf de zijkanten in te kletsen.”
Als het WK vordert, wordt ook het mentale onderdeel van sjoelen belangrijker, en moeten kijkers op de details letten. ,,Dan zul je zien dat spelers elkaar ook onder druk proberen te zetten. Beweginkjes maken, knipogen. En tegen elkaar dus dingen zeggen als: lukt niet vandaag hè?”
De livestream wordt verzorgd door tv-presentator Auke de Wit en analist Jos Mulder, voorzitter van de Algemene Nederlandse Sjoelbond en is te vinden op de website wksjoelen.nl.

 

 

Sjoelkampioen Hettie Kleine ziet Drentse WK-finale aankomen

Over een week staan 23 Drenten op het WK sjoelen in Beneden-Leeuwen. Nederlands kampioen Hettie Kleine uit Hoogeveen is kanshebber op de wereldtitel en ziet in een provinciegenoot haar grootste concurrent. Niet alleen is Kleine de beste van het land, ook wist ze de bekercompetitie te winnen. “2023 is een goed sjoeljaar voor me”, zegt ze vanuit de De Vredenhorst in Hoogeveen. In het kerkgebouw ‘gooit’ Kleine vanmiddag tijdens de training twintig bakken. “Die probeer ik tijdens een avond oefenen te halen.”

“Van onze sjoelvereniging (Aan De Bak, red.) gaan we met z’n vieren naar het WK”, weet Kleine. Ook haar partner Jaap Huisman doet over een week mee in de mannencompetitie.

“Ik denk dat Elly Mensen weer mijn grootste concurrent wordt.” Elly Mensen is van De Brikkenmikkers uit Klazienaveen en werd in 2013 al eens de beste van de wereld. “Maar dit jaar versloeg ik haar in alle wedstrijden”, aldus Kleine scherp. “Het kan wel eens een Drentse finale worden.”

Het adres van het WK is: Leliestraat 19, 6658 XN Beneden-Leeuwen.

Datum:18 augustus 2023
Inschrijvingen:243

Klik hier voor de inschrijvingen

Later zal het overzicht aangepast worden wanneer de inschrijving definitief is: dat is namelijk het geval wanneer de betaling voor het WK is ontvangen.

WK Nieuws 29 mei 2023WC News May 29, 2023
Het organisatiecomité van het WK 2023 is de afgelopen tijd bezig geweest met verdere acties voor het WK 2023. Acties zijn afgerond, en nieuwe acties in gang gezet.

Ook is het programma voor het WK 2023 ingevuld. In de bijlage is dit programma bijgesloten.

Verder is een invulling gegeven aan het open toernooi: het koppeltoernooi. De opzet hiervan staat ook beschreven in de bijlage.

Het aantal aanmeldingen voor het WK loopt gestaag op! Wees er dus snel bij om dit onvergetelijke evenement van dichtbij mee te maken! Klik hieronder op de knop Inschrijven om jezelf dit plezier te gunnen.

The organizing committee of the 2023 World Cup has recently been busy with further actions for the 2023 World Cup. Actions have been completed and new actions have been initiated.

The program for the 2023 World Cup has also been completed. This program is included in the appendix.

Furthermore, an interpretation has been given to the open tournament: the pairs tournament. The design of this is also described in the appendix.

The number of registrations for the World Cup is steadily increasing! So be quick to experience this unforgettable event up close! Click on the Subscribe button below to give yourself this pleasure.

Klik hier voor de nieuwsbrief

Click here for the newsletter

Namens de ANS zijn er 15 personen afgevaardigd naar het WK. Uit deze 15 personen zijn 3 teams samengesteld.

Team 1

Team 2

Team 3

Ronald PolmanSiem OostenbrinkBea Sneller
Henk van der Ree DoolaardJarno LangerakWilly Smulders
Tim van SommerenWim de KruifPatrick Haring
Jan OostenbrinkHettie KleineBert-Jan Walaardt
Elly MensenHeidi HopSandra Stoelhorst
2022_Sjoelbond_Bestuur_2
Welkom sjoeler en sjoelverenigingen!

Sluit je aan en doe mee!

Word Lid!