S J O E L E N  –  S P E L S Y S T E M E N

Update 20 augustus 2020: Triple Ten toegevoegd aan het document onderaan deze pagina. Op YouTube kun je een voorbeeld hiervan zien: Triple Ten voorbeeld

Spelsystemen zijn er al net zo lang als de sjoelsport bestaat. Voorbeelden hiervan zijn HELMONDS-SJOELEN, OOST-GRONINGS EN ZAANDAMS. Zaandams is vooral bekend van het dagblad de Typhoon en Verkade. Jarenlang zijn er daar wedstrijden gehouden in dat spelsysteem. Uit de jaren 1950/1960 en mogelijk eerder komen wilde verhalen over sjoelen in België en Brabant. Welke systemen en welke regels er werden gehanteerd weet ik niet, maar één van de spelsystemen was HELMONDS-SJOELEN. OOST-GRONINGS lijkt veel op ZAANDAMS, maar wordt met 4 schijven meer gespeeld.

Je ziet ze terug bij de spelsystemen onder de BONUS-serie.

Er zijn meerdere wedstrijden gespeeld in een ander spelsysteem.

 • In 1978 werd een finale gespeeld in het spelsysteem TRIPLE COUNT.
 • In 1979 is een toernooi gespeeld in het spelsysteem SINGLE COUNT
 • In 1983 een meerkamp in de spelsystemen Zaandams, Single Count, Libre en Triple Count.
 • In 1985 een eerste (mini) Pentatlon spelsystemen Libre, Zaandams, Combinatie, Switch en Single Count.
 • In 1986 een sjoeltoernooi over vijf spelsystemen. Libre, Zaandams, Combinatie, Switch-4 en Single Count.

Wat kunnen we met spelsystemen?

 1. Het is een prachtig instrument tijdens trainingen. Je wordt gedwongen andere situaties het hoofd te bieden, wat kan resulteren in een beter niveau van sjoelen.
 2. Wedstrijden in een ander spelsysteem zijn er al geweest en zijn er nu ook nog steeds. De huidige spelsystemen die toegepast worden zijn:
  1. Koppelsjoelen
  2. Het NK-20
  3. Sixpack
  4. Libre natuurlijk
 3. Spelsystemen zijn ook prachtig in te brengen bij jeugd sjoelen. Clubs die in de gelegenheid zijn begeleiding te geven aan jeugd kunnen werken met een paspoort of sjoelrapport. Hierop is de hoogste score bij te houden en wanneer die verbeterd wordt stimuleert dat enorm.
 4. Wat dacht u van demonstraties sjoelen? Bij een redelijk groot publiek kan iedereen aan de bak, met interesse, wanneer elke deelnemer 6 schijven krijgt en er één keer mee mag sjoelen. De beste acht (snel beslist) kunnen dan een korte vorm van Six-Pack spelen, waarna een demonstratie kan worden gegeven door de ANS-sjoeler/ster. Meerdere spelsystemen kunnen dan worden getoond. Dat heeft wat meer om het lijf dan slechts libre.
 5. In vergelijking met andere sporten heeft sjoelen dan ook meer mogelijkheden. Vergelijk met biljarten en bijvoorbeeld atletiek en zwemmen.
 6. Naast NK’s – Bokaal – Afdeling en Beker kan eventueel een Grand Prix worden georganiseerd over de vijf beste spelsystemen. Deze systemen moeten wel van elkaar verschillen. Bijvoorbeeld: Triple Count – Switch 4 – Combinatie 3 – Moyenne-1 en One Hundred and Eighty.
 7. Andere mogelijkheden.

Klik hier voor de uitleg over de spelsystemen