Samen voor de sjoelsport

Over de bond

Al sinds 1977 stimuleert de Algemene Nederlandse Sjoelbond de sjoelsport voor de recreatieve sjoeler en de sportsjoeler. Met 50 aangesloten verenigingen en zo’n 800+ fanatieke sjoelers representeren we een groot deel van de Nederlandse sjoelgemeenschap en zijn we de grootste sjoelbond binnen Nederland. De Algemene Nederlandse Sjoelbond is dan ook een begrip binnen de georganiseerde sjoelwereld.
Sjoelen_spelregelsSjoelen_spelregels

50

Verenigingen

800+

Sjoelers

45

Jaren actief

De kracht van sjoelen

Sjoelen is een activiteit zie zowel als spel als sport beoefend kan worden door iedereen die dat maar wilt. Je kan dit zowel doen in individueel verband, in teamverband of verenigingsverband.

 

Sjoelen voor iedereen

Het sjoelen is een laagdrempelige activiteit / sport voor iedereen van jong tot oud, en van alle niveaus ongeacht je achtergrond of eventuele beperking. Je kan altijd sjoelen op de manier die bij jouw past. Sjoelen is er voor iedereen en bij de ANS is iedereen welkom!

 

Sjoelen kan altijd

Om te sjoelen heb je niet veel nodig. Het hebben van een sjoelbak met sjoelschijven (welke dan ook) is voldoende om te kunnen sjoelen. Alleen of samen: net waar jij zin in hebt of wat jouw uitkomt.

 

Sjoelen is gezond

Je zou het niet verwachten maar sjoelen is gezond! Hoewel de fysieke inspanning beperkt is zorgt sjoelen er wel voor dat je hersenen verder gestimuleerd worden net zoals bijvoorbeeld bij andere denksporten zoals schaken. Zo moet je bij het sjoelen visualiseren (wat gebeurd er als ik een bepaalde steen op een bepaalde manier raak), daarvoor heb je volgens kenners een zogenoemd visueel werkgeheugen nodig. Je moet daarnaast ook probleemoplossend werken om te kijken hoe je een lastige spelsituatie kan oplossen zodat je score zo hoog mogelijk wordt.

Onze geschiedenis

Hoe het begon…

Hoewel de exacte geschiedenis niet bekend is sjoelen we in Nederland al heel wat jaren. De sjoelbakken zoals we ze nu kennen zijn begin 20e eeuw voor het eerst gemaakt in Nederland. Het sjoelen heeft dan ook een lange historie en veel mensen in Nederland zijn dan ook bekend met het sjoelen.

In de jaren 70 van de 20e eeuw ontstond de behoefte om uniformiteit in het sjoelen aan te brengen zoals het gebruiken van dezelfde spelregels. Een andere behoefte was om meer en beter met elkaar samen te werken om zo samen de sjoelsport te professionaliseren en uit te dragen. Hieruit is op 14 mei 1977 de Algemene Nederlandse Sjoelbond ontstaan.

 

Hoe werkt het sjoelen?
screenshot filmpje
De gezichten achter de bond

Het bestuur

Hilde van Ee
Hilde van Ee
Penningmeester
2022_Sjoelbond_Bestuur_2
Dennis Eijke
Voorzitter
Zo werken we

Regelementen en protocollen

De ANS is als sportbond verantwoordelijk voor het opstellen, handhaven en ontwikkelen van de diverse regels en gedragscodes binnen de Nederlandse sjoelsport. Hier vind je alle reglementen en gedragscodes van de ANS en alle informatie over de officiële spelreglementen.

Meer over het regelementen en protocollen
Zo sjoelen we

De spelregels van het sjoelen

Op deze pagina vind je alle informatie met betrekking tot de spelregels die betrekking hebben op het sjoelen. Naast het feit dat deze informatie belangrijk is voor de ANS zelf, kun je zelf ook voordeel van hebben! Door het toepassen van de juiste spelregels ondervind je nog meer plezier van het sjoelen.

Meer over de spelregels
De beste van de beste

Records

Tussen onze leden zitten hele goede sjoelers. Alleen de állerbeste komen hier te staan met hun records.

Bekijk alle records
Cock Tukker/Martin van de Heuvel
10 bakken
Score: 1488
Siem Oostenbrink
20 bakken
Score: 2960
Siem Oostenbrink/Dick Eijlers
Koppel
Score: 1436
2022_Sjoelbond_Bestuur_2
Welkom sjoeler en sjoelverenigingen!

Sluit je aan en doe mee!

Word Lid!