Opzet NK Individueel en selectie seizoen 2023-2024

Klik hier om onderstaand bericht te downloaden

In overleg met bekercommissie en landelijk wedstrijdleider heeft het bondsbestuur besloten tot een andere opzet van de selectiewedstrijden en NK Individueel met ingang van seizoen 2023 – 2024. Het volgende bericht is via email naar leden en verenigingen verspreid:

“WIJZIGING OPZET (SELECTIE) NK INDIVIDUEEL EN INDELING KLASSE

Doordat het aantal deelnemers de laatste jaren afgenomen heeft het bondsbestuur besloten tot een andere opzet voor de selectiewedstrijden van het NK Individueel alsmede het NK Individueel. Verder hebben we besloten de klassengrenzen aan te passen. De reden hiervoor is dat de selectiewedstrijden in de huidige vorm (uiteindelijk) niet meer levensvatbaar zijn. We hebben daarbij diverse opties overwogen zoals het verminderen en daarmee vergroten van de afdelingen, het in z’n geheel niet meer houden van selectiewedstrijden en allerlei hierop gebaseerde varianten. Hieronder lichten we de nieuwe opzet toe waarmee we tevens hopen dat het sjoelen daarmee aantrekkelijker wordt.

De nieuwe opzet in het kort

Een NK Individueel met selectie.

Hoe ziet de selectie voor het NK Individueel eruit?

Het blijft noodzakelijk je te kwalificeren voor het NK Individueel. Kwalificatie voor het NK vindt plaats op basis van een landelijke ranking. Deze ranking wordt gemaakt op basis van de beste 4 series van 10 bakken van de volgende wedstrijden:

 • De twee series van 10 bakken van het NK Teams;
 • Twee selectiewedstrijden centraal in het land.

Deze twee selectiewedstrijden centraal in het land zijn ter vervanging van de huidige selectiewedstrijden. Op deze centraal in het land gespeelde selectiewedstrijden heb je de mogelijkheid om 1, 2 of 3 series van 10 bakken te sjoelen op de dag zelf. De keuze hoeveel series de sjoeler wilt sjoelen ligt volledig bij jouzelf.

Door deze opzet is het mogelijk om maximaal 8 series van 10 bakken te sjoelen die meetellen voor de selectie van het NK Individueel. Doordat ook de series van het NK Teams meetellen is het dus mogelijk om 4 series van 10 bakken te sjoelen als je het NK Teams speelt en 1 selectiewedstrijd. Daarmee heb je de mogelijkheid om jezelf te kwalificeren.

Na de laatste wedstrijd wordt een ranglijst opgesteld per klasse op basis van de beste 4 series van 10 bakken. De top 8 wordt afgevaardigd naar het NK Individueel.

Waar wordt het NK georganiseerd?

Op een centrale locatie in het land.

Het spelsysteem dat wordt gespeeld?

Op het NK Individueel wordt een ander systeem dan het libre systeem gespeeld. De opzet is dat er sprake is van een poule systeem waarbij iedere speler speelt tegen alle andere spelers in zijn poule.

Per poulewedstrijd worden drie bakken gespeeld (leg-systeem). Als je een bak meer gooit dan je tegenspeler win je de leg. Per wedstrijd kan je dus maximaal 3 legs winnen. Een gelijkspel is ook mogelijk als je allebei evenveel gooit op de betreffende bak. Je krijgt dan een halve leg. De volgende opties zijn mogelijk:

 • 3 – 0 of 2 – 1 of 2,5 – 0,5 in legs: je wint het duel en ontvangt 2 punten
 • 1,5 – 1,5 legs : er is een gelijkspel en ontvangt 1 punt
 • 0 – 3 of 1 – 2 of 0,5 – 2,5 in legs: je verliest het duel en ontvangt 0 punten

Nadat alle poulewedstrijden zijn gespeeld wordt de ranking bepaald op basis van het aantal ontvangen punten en gewonnen legs. Bij gelijke stand in punten is het leg-resultaat bepalend. Is dat ook gelijk dan is de onderlinge wedstrijd bepalend. Op basis hiervan wordt ranking bepaald. Voor de klassen Heren B t/m F is dit de eindstand en de winnaar is klasse kampioen

Voor de hoofdklasse Dames en Heren kwalificeert de top 4 zich voor de final four. De final four is knock-out ronde (1 tegen 4 en 2 tegen 3) op basis van maximaal 5 legs. Staat het na 5 legs precies gelijk? Dan zal 1 beslissende schijf gegooid worden. De speler met de hoogste score met deze 1 schijf gaat door naar de volgende ronde. Wie de finale wint is Nederlands Kampioen.

Is er een open toernooi bij het NK?

Ja

Hoe gaan we de ANS gemiddelden bepalen met deze nieuwe opzet?

Doordat er geen selectiewedstrijden in de afdelingen meer worden gespeeld vervalt de mogelijkheid om het gemiddelde te bepalen op basis van de 4 gespeelde series van 10 bakken bij de selectiewedstrijden. De mogelijkheid om je gemiddelde via de bekerwedstrijden bestaat nog wel maar hier doen relatief maar een beperkt aantal personen aan mee.

Bij dit systeem kan het gemiddelde op de volgende manier bepaald worden en telen de volgende wedstrijden mee voor de bepaling van het gemiddelde:

 • De twee series van 10 bakken van het NK Teams;
 • De series die tijdens de selectiewedstrijden NK Individueel worden ingespeeld;
 • De series die tijdens de bekerwedstrijden worden gespeeld;
 • De series die tijdens (nader te bepalen) open toernooien / bokaalwedstrijden worden gespeeld.

Deze laatste optie wordt met name geboden om sjoelers die minder ver willen reizen wel een gemiddelde kunnen te laten behalen en kan zorgen voor sjoelers om deel te nemen aan open toernooien op verenigingen.

Voor de bepaling van de gemiddelde na het seizoen wordt het volgende gehanteerd:

 • Om een gemiddelde te behalen moeten minimaal 4 series van 10 bakken gespeeld worden;
 • Bij het spelen van 4 series van 10 bakken wordt het gemiddelde bepaald op basis van deze 4 series
 • Bij het spelen van 5 series van 10 bakken wordt het gemiddelde bepaald op basis van de beste 4 series van bakken.
 • Bij het spelen van 6 tot en met 8 series van 10 bakken wordt het gemiddelde bepaald op basis van het aantal gespeelde series minus de twee slechtste series.
 • Bij het spelen van 9 of meer series van 10 bakken dan wordt het gemiddelde bepaalde over alle gespeelde series.

Doen we nog wat aan de klassenindeling?

Gezien het aantal leden binnen de ANS maar ook op de wedstrijden is de verhouding tussen het aantal deelnemers en het aantal klasse niet meer goed. De volgende klassenindeling zal worden gehanteerd:

Klasse Gemiddelde
Hoofdklasse Heren A 137,01 en hoger
Hoofdklasse Heren B 130,01 tot en met 137,00
Hoofdklasse Dames  130,01 en hoger
Klasse C 120,01 tot en met 130,00
Klasse D 110,01 tot en met 120,00
Klasse E  100,01 tot en met 110,00
Klasse F  100,00 en lager

Gezien het aantal jeugdleden is besloten deze in de reguliere klasse in te delen. Dit besluit is in de toekomst te heroverwegen.

Aanwezige sjoelbakken in de afdelingen

Als gevolg van het genomen besluit heeft de ANS teveel sjoelbakken. Het bondsbestuur besluit nog wat hiermee gedaan gaat worden.

Vragen?

We kunnen ons best voorstellen dat er nog vragen zijn. Stel jouw vraag aan het bondsbureau. Wij zullen jouw vraag beantwoorden en de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop toevoegen aan de website.”

2022_Sjoelbond_Bestuur_2
Welkom sjoeler en sjoelverenigingen!

Sluit je aan en doe mee!

Word Lid!