Certificering Heemskerk HS-40 sjoelbak

Sinds september 2022 is de ANS samen met Heemskerk bezig om de sjoelbak HS-40 gecertificeerd te krijgen als wedstrijd sjoelbak, zodat er vanaf dat moment twee sjoelbakken in de wereld zijn die als wedstrijd sjoelbak gecertificeerd zijn: Schilte S240 en Heemskerk HS-40.

Vanaf september 2022 heeft Heemskerk continue aanpassingen gedaan aan de HS-40 op aanwijzingen van de ANS en dat heeft uiteindelijk geleid tot het leveren van 20 sjoelbakken waar op 14 januari 2023 een “toernooi” is georganiseerd in Kudelstaart. Doel van dit toernooi was de laatste belevingen van sjoelers op de te certificeren sjoelbak te verkrijgen.

Naast de aanpassingen aan de sjoelbak zijn de schijven ook anders dan die van de S240, namelijk de randen van de schijf zijn afgerond, zoals dit ook in de jaren tachtig van de vorige eeuw het geval was.

40 personen waren uitgenodigd en deze hebben enthousiast iedere bak geprobeerd in 4 maal 5 bakken toernooivorm.

Over het algemeen kan gesteld worden dat de ervaringen met de HS-40 goed zijn:

  • De sjoelbak is prettig glad, d.w.z. de schijven glijden goed over de bodem en er kan gevarieerd worden in snelheid met het schuiven van de schijven.
  • Het combineren gaat goed, dit is prettig voor de sjoelers die minder makkelijk de schijven rechtstreeks in de vakken kunnen schuiven.

Er waren ook kanttekeningen en deze houden op dit moment nog de licentie als wedstrijd sjoelbak tegen:

  • De zijkanten zijn (te) moeilijk om te gooien en dan in het bijzonder de 1.
  • Bovenstaande maakt het behalen van het eigen gemiddelde (te) moeilijk.

Met dank aan de vele tips en opmerkingen van de deelnemers heeft dit geleid tot de afspraak met Heemskerk om verdere aanpassingen aan de HS-40 door te voeren met als doel de licentie voor wedstrijd sjoelbak te verwerven. Hier worden op korte termijn verdere afspraken over gemaakt. Wanneer hier meer over bekend is en ook dat de aangepaste sjoelbak beschikbaar is, zal nadere informatie volgen.

2022_Sjoelbond_Bestuur_2
Welkom sjoeler en sjoelverenigingen!

Sluit je aan en doe mee!

Word Lid!